Zelf Energie Opwekken

Zelf energie opwekken en besparen op de energierekening. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is ook grotendeels het geval. Er zijn meerdere manieren om je eigen energie te produceren en zo de energierekening iets omlaag te brengen. In Nederland zijn vooral de zonnepanelen op het dak een populaire manier om zelf energie op te wekken door middel van zonne-energie. Hiernaast zijn er nog enkele manieren om je eigen energie op te wekken, maar door de hoge aanschafkosten zijn deze niet voor de standaard consument weggelegd.

 

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt de temperatuur van de aarde om woningen te verwarmen of juist te verkoelen. Dit gebeurt door de warmte van de aarde op te pompen of juist de warmte weg te pompen. Warmtepompen hebben vrijwel geen fossiele brandstoffen nodig en worden gezien als duurzame oplossingen voor de vermindering van CO2-uitstoot en om het energieverbruik van een huishouden te verlagen. Met een prijskaartje van € 20.000,- tot € 40.000,- is een warmtepomp helaas alleen voor de echte enthousiastelingen en duurt het 10 tot 15 jaar om de investering er uit te halen. 

 

Zonnecollector

Ook wel zonneboiler genoemd en werkt net als zonnepanelen door middel van zonne-energie. In deze boiler kan water opgeslagen worden om deze met zonnekracht op te warmen. Vervolgens kan het verwarmde water gebruikt worden om te douchen of de verwarming van het huis te laten werken. Er kan uiterlijk zo'n € 400,- bespaard worden met behulp van een zonnecollector, maar de aanschafprijs ligt tussen de € 1.400,- en € 5.000,- en is daardoor niet voor iedereen. 

 

Windturbines

Voordat je aan de aanschaf van een windturbine denkt, zal je eerst toestemming moeten vragen aan zowel de buren als de gemeente en energieleverancier. Voor particulieren is het niet zozeer aantrekkelijk om aan een windturbine te denken. De aanschaf prijst ligt, net als bij warmtepompen en zonneboilers, aan de hoge kant. Vooral boeren kunnen profiteren van een windturbine door flink te verdienen aan subsidies die op kunnen lopen tot € 200.000,- op jaarbasis. 

Posted in Informatie.