Grootste Energieverbruikers

In 2013 liet een analyse van elektrische apparatuur blijken welke van de producten die wij thuis houden de grootste invloed hebben op de energierekening. Grote elektrische boilers, tropische aquariums (zoet en zout, maar ook vijvers) en vloerverwarming kwamen uit in de top 3 met kosten tussen de € 220,- en € 484,- op jaarbasis. Andere stroomslurpers zijn de wasdrogers en Amerikaanse koelkasten.

 

Slimmer gebruik

Door slimmer gebruik te maken kunnen Nederlandse huishoudens al snel enkele honderden euro's besparen op hun energierekeningen. Denk hierbij aan  het minder vaak drogen van kleren in de droger, welke goed is voor een rekening van € 145,- per jaar. Ook kunnen sommige aquariums bijvoorbeeld worden uitgerust met LED-verlichting in plaats van TL-buizen die tientallen wattages per stuk verbruiken en één tot tweemaal per jaar vervangen moeten worden, terwijl LED-lampen juist tienduizenden uren meegaan en weinig stroom verbruiken. Verder zijn er - voor een beetje extra - energiezuinige onderdelen zoals opvoerpompen, externe of interne filters, stromingspompen welke een groot verschil kunnen maken doordat deze vaak 24 uur per dag aan staan.

 

Televisies

Een plasma-TV kost je per jaar gemiddeld € 90,-. Voor een LCD-televisie ligt dat bedrag slechts op € 35,- op jaarbasis. Tegenwoordig is er echter een nieuw soort televisie op de markt waarmee energieverbruik verder omlaag gebracht kan worden: de LED-TV. Tijdens de aankoop van een nieuw beeldscherm is het interessant om op energielabels te letten.

 

Airconditioners

Per jaar verbruiken airconditioners 160 tot 430 kWh, ofwel een rekening van € 35,- tot € 100,- per jaar aan stroomkosten. Ook hier is het energielabel een belangrijk punt. 

 

Biertap

Een groot favoriet onder mannen is de beertender. Deze kunnen per jaar zo'n 500 kWh verbruiken en kosten aan het eind van het jaar dus ongeveer € 120,-. Dit is alleen het geval als de thuistap voortdurend een vat bier koud moet houden. 

 

Gemiddelde energierekening

In ons land zijn gezinnen gemiddeld € 800,- per jaar kwijt aan hun energieverbruik. Door verstandig om te gaan met de aanschaf van nieuwe producten, geen gebruik te maken van stand-by en er snel bij te zijn om een oud apparaat te vervangen, kan de rekening in een optimistisch geval gehalveerd worden.

Posted in Informatie.