Energielabel voor Apparaten

Energielabels worden gebruikt om aan te tonen hoe (on)zuinig een apparaat in de winkel is. Op het energielabel van een huishoudelijk product zie je letters van A tot en met G om aan te tonen hoe het product omgaat met energie en water. Producten die een A (eventueel met ++) ontvangen worden gezien als zeer zuinig terwijl producten met een G hoog zijn in verbruik.

 

Goedkoop is duurkoop

In veel van de gevallen is er een direct verband tussen de koopprijs van een product en het energieverbruik ervan. In andere woorden betaal je een lagere prijs in de winkel, maar na verloop van tijd haalt de energierekening het verschil in aankoopprijs weer in en ben je uiteindelijk flink duurder uit met het goedkopere artikel. Het is dan ook verstandig om niet alleen naar de verkoopprijs te kijken, maar ook naar de energielabels van de producten waar je interesse in hebt.

 

Informatielabel

De Europese Unie (EU) heeft het sinds een paar jaar verplicht om energielabels aan apparaten toe te voegen ter informatie. Je ziet dit ook terug bij grotere producten zoals wasmachines, koelkasten en zelfs auto's. Er was niet lang geleden zelfs een regeling dat de energieleverancier het aankoopbedrag van producten met een energielabel van A of B terug zou betalen aan de klant. Deze regeling is inmiddels opgeheven.

Posted in Informatie.